Δωρεά € 45 εκατομμυρίων του ΙΣΝ για την κατασκευή ενός πλήρως εξειδικευμένου και εξοπλισμένου εκπαιδευτικού κέντρου στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Μάκρης Αττικής. --------------------------------------------------------------------------
Το καλοκαίρι του 2018, στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας και κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είχε ανακοινώσει δωρεά ύψους €25.000.000, για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.).
Πρόθεσή μας ήταν να συμβάλλουμε στο δύσκολο έργο των ανθρώπων του Πυροσβεστικού Σώματος, που βρίσκονται, με κίνδυνο τη ζωή τους, στην πρώτη γραμμή, προς όφελος των συμπολιτών μας και του φυσικού πλούτου της Ελλάδας, καθώς και να ενισχύσουμε τις υποδομές του Π.Σ. για την πρόληψη καταστροφών ανάλογης έκτασης στο μέλλον.
Η ενημέρωση επιδιώκει την πληροφόρηση του κοινού για όλες τις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα μετά την ανακοίνωση της δωρεάς τον Ιούλιο του 2018.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από την ανακοίνωση της δωρεάς, ακολούθησε μία σειρά συναντήσεων μεταξύ εκπροσώπων του ΙΣΝ και του Π.Σ., προκειμένου να εντοπιστούν και να καταγραφούν οι κατά προτεραιότητα ανάγκες του Π.Σ. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2018, με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλου.
Σε συνέχεια αυτής της συνάντησης, τον Σεπτέμβριο του 2018, η διοίκηση του Π.Σ. συνεργάστηκε με το σύνολο των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων και των Κεντρικών Υπηρεσιών της χώρας για να προσδιορίσει τις κατά προτεραιότητα ανάγκες του Σώματος, και κατ' επέκταση τους βασικούς άξονες της δωρεάς. Οι βασικοί άξονες καθορίστηκαν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον Νοέμβριο του 2018, και περιλάμβαναν την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, εξοπλισμό οχημάτων και μηχανημάτων, καθώς και την κατασκευή εκπαιδευτικών υποδομών. Σε συνέχεια των συζητήσεων, και με πρωτοβουλία του ΙΣΝ, προστέθηκε στους παραπάνω άξονες και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχεδιασμένων και εκπονημένων από το Π.Σ. προς όφελος του ευρύτερου πληθυσμού αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών.
Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 24 συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των επισκέψεών μας στην Πυροσβεστική Ακαδημία και συγκεκριμένα στη Σχολή Πυροσβεστών στην Πτολεμαΐδα, στη Σχολή Ανθυποπυραγών στην Κηφισιά και σε πυροσβεστικές εγκαταστάσεις στη Νέα Μάκρη Αττικής.
Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας- Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). -----------------------------------------------------------------------------------
Το ΙΣΝ συμβάλλει στο δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής με μια ευρύτερη δωρεά. Το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στη Νέα Μάκρη, αποτελεί το τελευταίο σκέλος της δωρεάς που θα βοηθήσει όσους βοηθούν, να το κάνουν καλύτερα, ασφαλέστερα και πιο αποτελεσματικά.
Αναλυτικότερα, οι εξελίξεις των επιμέρους αξόνων της δωρεάς διαμορφώνονται ως εξής:
Επίσκεψη του Σπύρου Λιβαθινού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέας Μάκρης Μάρτιος 22, 2019.
Στο πλαίσιο των επαφών με φορείς του Δήμου Μαραθώνος, ο υποψήφιος Δήμαρχος, Σπύρος Λιβαθινός επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Μάκρης που στεγάζονται στο χώρο της πρώην αμερικανικής βάσης.
Συνοδευόμενος από συνεργάτες του, ο επικεφαλής της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, συναντήθηκε με το νέο διοικητή της Υπηρεσίας, Πύραρχο Δημοσθένη Ραγκαβά και τους επιτελείς του (ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, Πυρονόμος Νίκος Ζουμπουρλής), με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από το μείζον ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο μας.
Ο Σπύρος Λιβαθινός ενημερώθηκε διεξοδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική και τα οποία σχετίζονται με τις ελλείψεις στοιχειωδών υποδομών του Δήμου, που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών στην εκδήλωση επικίνδυνων φαινομένων, με τον υποψήφιο Δήμαρχο να ενημερώνεται για τις ανάγκες που πρέπει άμεσα να επιλυθούν, λίγους μήνες πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, που πάντα θεωρείται εποχή υψηλής επικινδυνότητας για την ευρύτερη περιοχή.
Συζητήθηκαν τα μέτρα προστασίας δασών, δρυμών, αλλά και του οικιστικού ιστού των τεσσάρων διαμερισμάτων του Δήμου Μαραθώνος, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και το μείζον θέμα με την έλλειψη μελετών πυροπροστασίας σε δημοτικά κτίρια και σχολικές μονάδες, που έχει προκαλέσει αναστάτωση στη σχολική κοινότητα, μετά από αλλεπάλληλες ποινικές διώξεις εις βάρος εκπαιδευτικών.
Ο Σπύρος Λιβαθινός ενημέρωσε τον διοικητή και τους επιτελείς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, σε περίπτωση εκλογής του, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι η εκπόνηση του περνάει μέσα από την αγαστή και στενή συνεργασία των δύο φορέων, όχι μόνο σε ότι αφορά την καταστολή επικίνδυνων φαινομένων, αλλά και στην πρόληψή τους.
Επίσκεψη του Γιάννη Σγουρού στα γραφεία της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣΜάρτιος 20, 2019.
Τα γραφεία της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στη Νέα Μάκρη, επισκέφτηκαν το πρωί της Τετάρτης - στο πλαίσιο της περιοδείας τους σε Δήμους της Ανατολικής Αττικής - ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός και συνεργάτες του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής».
Ο κ. Σγουρός συζήτησε για μία ώρα με τον υποψήφιο Δήμαρχο Μαραθώνα - και στελέχη της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ - όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν το Δήμο, με τον κ. Λιβαθινό να θέτει επί τάπητος τις ανάγκες αποκατάστασης των πυρόπληκτων και τις απαιτούμενες δράσεις που πρέπει να λάβουν άμεσα χώρα, προκειμένου το Μάτι και ο Νέος Βουτζάς να επουλώσουν τις πληγές που άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου. Ο επικεφαλής της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ υπογράμμισε την αναγκαιότητα επίσπευσης της αποκατάστασης των ζημιών και της ανοικοδόμησης των κατοικιών, ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατό στις οικίες τους.
Παράλληλα, συζητήθηκε και το θέμα ΧΥΤΑ, με τον Σπύρο Λιβαθινό να εκφράζει - για πολλοστή φορά - την κάθετη αντίθεσή του στη λειτουργία ενός παράνομου έργου που θα προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, όχι μόνο στο Δήμο Μαραθώνα, αλλά και σε ολόκληρη την Αττική.
Οι αγρότες του Μαραθώνα στο επίκεντρο της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ Απρίλιος 2, 2019.
Επιτακτική ανάγκη για σύσταση και λειτουργία Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον Δήμο Μαραθώνα δήλωσε στο Δ.Σ. του Συλλόγου Αγροτών, ο υποψήφιος Δήμαρχος Σπύρος Λιβαθινός.
Τα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα επισκέφτηκαν το βράδυ της Δευτέρας 1 Απριλίου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Σπύρος Λιβαθινός και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι (σ.σ. τα ονόματα αναφέρονται με αλφαβητική σειρά) Στέλιος Γεραμάνης, Μανώλης Γκινοσάτης, Νίκος Ζουμπουρλής, Κωνσταντίνος Καβαρνός και Αλέξανδρος Ρέρρας.
Κατά τη διάρκεια της δίωρης συζήτησης που πραγματοποιήθηκε με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ενός συλλόγου που απαριθμεί 350 οργανωμένα μέλη και αποτελεί πρότυπο λειτουργίας για ολόκληρο το Δήμο, ο επικεφαλής της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ανέλυσε το πλάνο που εκπονεί ο συνδυασμός προκειμένου να συμβάλλει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αγροτική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων των αγροτών.
Η σύσταση και λειτουργία Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το πρόβλημα υδροδότησης των καλλιεργειών, αλλά κυρίως η αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών με την οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι αγρότες του Μαραθώνα, αποτέλεσαν ορισμένα από τα σημαντικά κεφάλαια της συζήτησης.
Πυρασφάλεια και δασοπροστασία Μάρτιος 14, 2019.
Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, Νίκος Ζουμπουρλής, γράφει για την προστασία του Δήμου Μαραθώνος και των κατοίκων του απέναντι σε κάθε είδους πυρκαγιές.
Η πυρασφάλεια και η δασοπροστασία, αποτελούν βασικό κομμάτι οποιουδήποτε σχεδίου Πολιτικής Προστασίας ενός Δήμου και πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα κάθε τοπικής αρχής που οφείλει να θέτει την ασφάλεια των πολιτών της ως πρωταρχική μέριμνά της.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με τον όρο «πυρασφάλεια» δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στον κίνδυνο που προκαλούν δασικές πυρκαγιές, αλλά σε όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν από πάσης φύσεως πυρκαγιές, σε εργασιακούς χώρους, στις μεταφορές κλπ.
Δυστυχώς, στη χώρα μας οι αρνητικοί παράγοντες που συμβάλλουν εδώ και χρόνια στην εκδήλωση και εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών είναι πολλοί: Ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, μειωμένοι πόροι χρηματοδότησης.
Τα όποια αποσπασματικά μέτρα έχουν ληφθεί, σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν για την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Αποτέλεσμα; Εκατομμύρια είναι καμένα στρέμματα δασών και αγροτικών εκτάσεων. Εκατοντάδες κατεστραμμένες κατοικίες και περιουσίες. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ οι καταγεγραμμένες ζημιές στη φυτική, ζωική και βιοτεχνική παραγωγή. Και το πιο τραγικό είναι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, εκατοντάδων συμπολιτών μας και πυροσβεστών.
Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε, πως τα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας, η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, η περιουσία των πολιτών και η ανθρώπινη ζωή, παραμένουν απροστάτευτα.
Σε μία εποχή λοιπόν που υπάρχει βιομηχανική και τεχνολογική ανάπτυξη, με μεγάλη διεύρυνση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, επιλέγεται το Πυροσβεστικό Σώμα να παραμένει πολύ πίσω από τις σύγχρονες απαιτήσεις.
Όσες φορές κι αν συζητήσουμε για το Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, θα αναδεικνύουμε διαρκώς τη σημασία του όρου «πρόληψη»: Ακόμη και σε μια πολυκατοικία ή σε ένα χώρο συνάθροισης κοινού, όπως είναι ένας κινηματογράφος ή ένας χώρος άθλησης, η πρόληψη των πυρκαγιών και η προετοιμασία αντιμετώπισης είναι αναγκαία. Πόσο μάλλον, σε μια περίπτωση εκδήλωσης μεγάλης δασικής πυρκαγιάς.
Δυστυχώς, τόσο στο Δήμο μας, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα η προετοιμασία για την αντιμετώπιση κάθε κινδύνου είναι ανεπαρκή και οφείλεται:
- Στην έλλειψη ολοκληρωμένων σχεδίων αντιμετώπισης που να λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων.
- Την ανεπάρκεια υποδομών και μέσων αντιμετώπισης και προστασίας του πληθυσμού, όπως είναι για παράδειγμα η έλλειψη μέσων, διαδικασιών και οδών διαφυγής και εκκένωσης σε περίπτωση ενός μεγάλου τεχνολογικού ατυχήματος ή μιας φυσικής καταστροφής, που θα απειλεί την ασφάλεια του πληθυσμού.
- Στην ανεπάρκεια προσωπικού των κρατικών υπηρεσιών και ειδικότερα στο Πυροσβεστικό Σώμα.
- Την ελλιπή εκπαίδευση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, μεταξύ των οποίων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και την έλλειψη εκπαίδευσης και ασκήσεων ετοιμότητας του πληθυσμού, κ.ά.
- Η δασοπροστασία αποτελεί βασικό αντικείμενο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, που αποτελούν ενιαίο και αδιάσπαστο χώρο.
- Ο περιορισμός της δασοπροστασίας μόνο ως αντιπυρική προστασία ή ακόμη χειρότερο ως δασοπυρόσβεση, δηλαδή μόνο ως καταστολή των δασικών πυρκαγιών, είναι αντιεπιστημονικός. Η προστασία του αστικού ιστού των πόλεων των δασικών οικοσυστημάτων, ευρύτερα του περιβάλλοντος, αποτελεί βασική ανάγκη. Πώς μπορεί να αντιστραφεί η σημερινή κατάσταση;
Α. Με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και ιδιαίτερα:
- Τη συγκέντρωση πληροφοριών για τη περιοχή αντιπυρικής προστασίας, δηλαδή για το σύνολο των μεταβλητών του δάσους ή της δασικής περιοχής που είναι σημαντικές για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών.
- Τη λήψη μέτρων και την εκτέλεση έργων πρόληψης/ μείωσης του κινδύνου πυρκαγιάς και αποτροπής ενδεχόμενης πυρκαγιάς (μέτρα προ-κατασταλτικά).
- Την ενσωμάτωση παραμέτρων αντιπυρικής προστασίας στη διαχείριση των δασών. Βελτίωση, δηλαδή, της ικανότητας αντίστασης του δάσους απέναντι στον κίνδυνο πυρκαγιάς μέσα από διαδικασίας διαχείρισης του δάσους (εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων και υλοτομικές επεμβάσεις).
- Την καταγραφή αναγκών και διατιθέμενων μέσων καταστολής μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς στη συγκεκριμένη περιοχή.
- Την οργάνωση ομάδων καταστολής δασικής πυρκαγιάς.
- Την κατάρτιση αντιπυρικού σχεδίου, συμπεριλαμβανομένου και σχεδίου συντονισμού δράσης μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων στη αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς
Β. Με την καταστολή δασικών πυρκαγιών και ιδιαίτερα:
- Την επιφυλακή, τον έγκαιρο εντοπισμό και την αναγγελία πυρκαγιάς.
- Την κινητοποίηση, τον συντονισμό και την καθοδήγηση των δυνάμεων καταστολής.
- Την παρακολούθηση της εξέλιξης μιας πυρκαγιάς και των αποτελεσμάτων κατάσβεσης.
Γ. Με την αποκατάσταση καμένων εκτάσεων και ιδιαίτερα:
- Την οριοθέτηση και περιγραφή της καμένης έκτασης.
- Την κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας.
- Την εκπόνηση μελέτης και την υλοποίηση παρεμβάσεων αποκατάστασης της βλάστησης που καταστράφηκε.
Απαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να λαμβάνουν χώρα στο Δήμο Μαραθώνος:
- Αποξήλωση χόρτων κλαδιών
- Καθαρισμός ιδιωτικών & Δημοτικών οικοπέδων
- Όχι απορρίμματα στους δρόμους έξω από τους κάδους των απορριμμάτων
- Καθαρισμός Χάραξη & διάνοιξη αγροτικών - δασικών δρόμων.
- Αντιπυρικές ζώνες.
- Συχνός έλεγχος για καλή λειτουργία υδροστομίων (πυροσβεστικών κρουνών).
- Δεξαμενές στις δασικές εκτάσεις
- Ιδιωτικές δεξαμενές εντός των οικιών.
- Εκπαίδευση άμαχου πληθυσμού.
- Πλάνο αντίδρασης των πολιτών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- Σεβασμός προς το φυσικό περιβάλλον - εξοχή και τη θάλασσα.
* Ο Νίκος Ζουμπουρλής είναι Απόφοιτος της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Πυρονόμος στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέας Μάκρης και στέλεχος της ομάδας εκπόνησης του οργανωμένου σχεδίου Πολιτικής Προστασίας της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ για τον Δήμο Μαραθώνα.
Φάκελος: Οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης Φεβρουάριος 27, 2019.
Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ και Πυρονόμος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νίκος Ζουμπουρλής, γράφει για τη σημασία ύπαρξης οργανωμένου σχεδίου εκκένωσης περιοχών στο Δήμο Μαραθώνα.
H 23η Ιουλίου 2018, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις μνήμες μας ως η μέρα που άλλαξε την ιστορία του τόπου μας. Οι εκατό ψυχές που έφυγαν, θα μας θυμίζουν πάντα πόσο ανίσχυρος είναι ο άνθρωπος απέναντι στο μένος της φύσης και πόσο σημαντικός είναι ο όρος «πρόληψη» σε μια οργανωμένη κοινωνία.
Από την επόμενη μέρα της φονικής πυρκαγιάς μια από τις ερωτήσεις που ζητούσε απεγνωσμένα απάντηση ήταν αν υπήρχε σχέδιο οργανωμένης απομάκρυνσης του πλήθους που βρίσκονταν στο Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι.
Από μόνη της η ύπαρξη της συγκεκριμένης απορίας (από την πλειοψηφία των κατοίκων, των ΜΜΕ και εν γένει της κοινής γνώμης) πιστοποιεί το μέγεθος των χρόνιων παθογενειών από τις οποίες υποφέρει η Κεντρική Διοίκηση αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας. Δυστυχώς, στην Ελλάδα το μεγαλύτερο βάρος της αντιμετώπισης επικίνδυνων φυσικών φαινομένων πέφτει στην καταστολή και όχι στην πρόληψη. Κι αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξει και στον δικό μας Δήμο για να μη ζήσουμε ξανά άλλο Μάτι, να μη θρηνήσουμε ξανά απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Κάθε κάτοικος, κάθε επισκέπτης ενός Δήμου, πρέπει να γνωρίζει (άρα να έχει ενημερωθεί σωστά) πως πρέπει να δράσει σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίων φυσικών φαινομένων. Πού πρέπει να απευθυνθεί, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί, σε ποιο σημείο πρέπει να καταφύγει ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται. Όλα αυτά ίσως να έμοιαζαν με ψιλά γράμματα στην περιοχή μας, πριν τις 23 Ιουλίου. Πλέον, άπαντες αντιλαμβανόμαστε με τον πλέον επώδυνο τρόπο τη σημασία τους.
Τι αναφέρει το νομοθετικό πλαίσιο για την εκκένωση (οργανωμένη μετακίνηση πληθυσμού) μιας περιοχής
Να ξεκαθαρίσουμε αρχικά τι αναφέρει το νομοθετικό πλαίσιο για την εκκένωση μιας περιοχής, όπως το Μάτι.
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσεων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, το οποίο εξέδωσε για το έτος 2018 η Διεύθυνση Σχεδιασμού και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Γ.Γ.Π.Π (25-05-2018/Αρ Πρωτ 3752), σχετικά με την απομάκρυνση πληθυσμού αναφέρονται τα παρακάτω:
«Στην περίπτωση της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, λόγω τεκμηριωμένου κινδύνου από δασικές πυρκαγιές, η κινητοποίηση αποφασίζεται από τα αρμόδια Όργανα Πολιτικής Προστασίας κατόπιν σχετικής εισήγησης του Πυροσβεστικού Σώματος και εφαρμόζεται δια των αντιστοίχων αρμοδίων υπηρεσιών. Επίσης, στην περίπτωση που τεκμηριωμένα εκτιμάται ότι απειλούνται από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή, εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών, εγκαταστάσεις όπως νοσοκομεία, κατασκηνώσεις κλπ., το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών αποφασίζεται από τις Διοικήσεις τους κατόπιν σχετικής εισήγησης του Πυροσβεστικού Σώματος».
Τον πρώτο λόγο έχουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, που σύμφωνα με το σχέδιο, είναι αρμόδιες για την εισήγηση προς τα αρμόδια Αποκεντρωμένα Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Δήμαρχος, Περιφερειάρχης) για την λήψη του μέτρου της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης των πολιτών από την περιοχή που τεκμηριωμένα εκτιμάται ότι απειλείται από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή.
Και πάλι όμως δεν έχουν καμία ισχύ στην εφαρμογή τους καθώς ο Δήμαρχος θα πρέπει να λάβει αυτή την απόφαση: «Οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, ή μη».
Εκπαίδευση πολιτών και φορέων, όχι μόνο ενημέρωσή τους
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μιας μεγάλης πυρκαγιάς, το πρώτο συναίσθημα που καταβάλλει τους περισσότερους ανθρώπους είναι ο πανικός. Η διακοπή
της κανονικότητας δημιουργεί συνθήκες αποδιοργάνωσης, οι οποίες δεν ευνοούν την συντονισμένη και ταχεία αντιμετώπιση του φαινομένου. Επίσης η λήψη κρίσιμων αποφάσεων πραγματοποιείται υπό πίεση, αυξημένο άγχος και περιορισμένα χρονικά περιθώρια, μέσα και πόρους.
Είναι αδύνατον, λοιπόν, να εκκενωθεί μια περιοχή, χωρίς να έχει προηγηθεί μια μακρά περίοδος ενημέρωσης και εκπαίδευσης όχι μόνο των κατοίκων, αλλά και όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων που θα κληθούν να συμμετάσχουν σε αυτή.
Οι στόχοι ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενημέρωσης και εκπαίδευσης είναι η οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού, η διάσωση κινδυνευόντων ατόμων, η παροχή υποστηρικτικών δράσεων πρώτης φροντίδας και εν τέλει η επιστροφή μιας περιοχής στην κανονικότητα.
Τα παραπάνω προϋποθέτουν την εκτίμηση της επικινδυνότητας των ευαίσθητων περιοχών του Δήμου Μαραθώνα στις οποίες υφίσταται άμεση ανάγκη για μελέτη και εφαρμογή σχεδίου οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού το οποίο περιλαμβάνει εκπαίδευση των οργάνων Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωση των δημοτών σχετικά με τους κινδύνους κατά την εφαρμογή του σχεδίου, εφαρμογή μέτρων ειδοποίησης, διαδικασία μετακίνησης σε σημεία καταφυγής, δημιουργία προσωρινών καταλυμάτων καθώς και υποστηρικτικών δομών, μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα.
Προκειμένου οι εμπλεκόμενοι σε δράσεις πολιτικής προστασίας να αποκτήσουν γνώσεις-ικανότητες και να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους, επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις όπως αποτυπώνονται στις παρακάτω θεματικές ενότητες :
Όργανα Πολιτικής Προστασίας
- Σύσταση και λειτουργία σταθερών και κινητών επιχειρησιακών κέντρων
- Συγκρότηση οργάνωση και εκπαίδευση ομάδων πυροπροστασίας
- Επικοινωνίες
- Ορολογία Καταστροφών
- Δασικές πυρκαγιές
- Μέτρα και μέσα πυρόσβεσης
- Εκκένωση (Σχέδια δράσεων)
- Τακτική - οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμιακών ομάδων
- Έρευνα και διάσωση σε οικοδομικό περιβάλλον
- Μεταφορά ατόμων με κινητικά προβλήματα- τραυματιών
Πολίτες
- Δασικές πυρκαγιές
- Νομοθετικό πλαίσιο (υποχρεώσεις ιδιοκτητών, νομών και επικαρπωτών οικοπεδικών και λοιπών χώρων)
- Εκκένωση (διαδικασία)
- Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους
Επαναλαμβάνω, όμως, ότι κανένα οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης μιας περιοχής, δεν περιορίζεται μόνο στην ενημέρωση. Οι εκπαιδευτικές δράσεις με στόχο την υιοθέτηση θεμιτής συμπεριφοράς από τους πολίτες ώστε να γίνουν κοινωνοί των κινδύνων, που δυνητικά θα αντιμετωπίσουν κατά την διάρκεια εξέλιξης μιας πυρκαγιάς (ή κάποιου άλλου φαινομένου) είναι επιβεβλημένες.
Η εκπαίδευση των οργάνων πολιτικής προστασίας του Δήμου Μαραθώνα και των απλών πολιτών, επιβάλλεται να επεκτείνεται στην ανάπτυξη των ικανοτήτων - δεξιοτήτων τους, όπως επίσης και στην διαμόρφωση στάσης - νοοτροπίας πρόληψης. Μόνο με τη σωστή πρόληψη, θα αποφύγουμε την ύπαρξη άλλης τραγωδίας στον τόπο μας...
* Ο Νίκος Ζουμπουρλής είναι Απόφοιτος της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Αξιωματικός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέας Μάκρης και στέλεχος της ομάδας εκπόνησης του οργανωμένου σχεδίου Πολιτικής Προστασίας της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ για τον Δήμο Μαραθώνα.
Πολιτική προστασία και την ασφάλεια στο Δήμο Μαραθώνα Μάρτιος 7, 2019.
Στο πλαίσιο της διαδικτυακής διαβούλευσης με τους πολίτες, συζητάμε αυτή την εβδομάδα για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πολιτικής προστασίας στον Δήμο Μαραθώνα
Με τις στάχτες από τη φονική πυρκαγιά του Ματιού να σκεπάζουν ακόμη τον τόπο και τις σκέψεις μας, η συζήτηση για την αναγκαιότητα ενός οργανωμένου σχεδίου πολιτικής προστασίας στο Δήμο Μαραθώνα μοιάζει, δυστυχώς κατόπιν εορτής, πιο επιβεβλημένη από ποτέ.
Πώς μπορούμε να θωρακίσουμε και τα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα από κάθε φυσικό φαινόμενο; Πως μπορούμε, ταυτόχρονα, να δημιουργήσουμε μια κοινωνία στην οποία οι πολίτες της θα αισθάνονται ασφαλείς; Πως μπορούμε να προστατεύουμε τις περιουσίες τους από κάθε κίνδυνο; Ποια μέτρα πρόληψης πρέπει να λάβουμε; Ποιό σχέδιο πρέπει να εκπονήσουμε;
Στο πλαίσιο της διαδικτυακής συζήτησης με τους πολίτες, αυτή την εβδομάδα θέτουμε επί τάπητος το κεφάλαιο «Δήμος Μαραθώνα, πολιτική προστασία και ασφάλεια των πολιτών».
Στείλτε μας - μέσω της ειδικής πλατφόρμας που βρίσκεται στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας μας - τις απόψεις σας, τις προτάσεις σας, τις ιδέες σας, επισημάνετε τους προβληματισμούς σας και ενημερωθείτε για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στο σκέλος της πολιτικής προστασίας.
Συνάντηση για της ποινικές διώξεις εις βάρος διευθυντών σχολικών μονάδων Μάρτιος 20, 2019.
Οι ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί εις βάρος διευθυντών σχολικών μονάδων του Δήμου μας, αποτέλεσαν αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Σπύρο Λιβαθινό και το Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας, Κωνσταντίνου Πατούρη.
Οι διευθυντές σχολείων του Δήμου Μαραθώνος, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των Δικαστικών Αρχών, καθώς τα περισσότερα κτίρια που στεγάζουν σχολικές μονάδες δεν διαθέτουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας.
Οι διαδοχικές ποινικές διώξεις, έχουν προκαλέσει εδώ και εβδομάδες αναστάτωση στη σχολική κοινότητα, καθώς οι διευθυντές βρίσκονται ξαφνικά στη δίνη ενός θεάτρου σκιών που παίζεται ανάμεσα σε Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και Δήμο Μαραθώνα, για το ποιος είχε την ευθύνη εναρμόνισης του κάθε κτιρίου με τους νόμιμους όρους πυρασφάλειας.
Ο κ.Πατούρης ενημέρωσε τον επικεφαλής της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ και για όλες τις παραμέτρους του μείζονος προβλήματος, και μαζί με τον υποψήφιο Δήμαρχο Μαραθώνα και τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλος και Πυρονόμο στην Πυροσβεστική Υπηρεσίας Νέας Μάκρης, Νίκο Ζουμπουρλή, έθεσαν επί τάπητος όλες τις δυνατές λύσεις προκειμένου αφενός να αποκτήσουν όλες οι σχολικές μονάδες της περιοχής τα προαπαιτούμενα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των παιδιών και αφετέρου να δοθεί τέλος στις διώξεις των εκπαιδευτικών.
Υποψήφιος με τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ο Νίκος Ζουμπουρλής Φεβρουάριος 21, 2019.
Ήθος, αυταπάρνηση, τεχνογνωσία, εμπειρία! Στοιχεία που διέπουν τη φιλοσοφία της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ και βρίσκουν την απόλυτη προσωποποίησή τους σε ανθρώπους όπως ο Νίκος Ζουμπουρλής.
Απόφοιτος της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Πυρονόμος στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέας Μάκρης, εκτός από την ενεργή συμμετοχή του επί σειρά ετών στην προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιών εντός και εκτός συνόρων του Δήμου μας (έχει τιμηθεί από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Νέου Βουτζά για τη σημαντική προσφορά στην πυροπροστασία του οικισμού και την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς του Ιουλίου 2005), διαθέτει πολυετή εμπειρία στους τομείς της πολιτικής προστασίας και της ασφάλειας, ενώ το 1999 συνέβαλε τα μέγιστα στον απεγκλωβισμό ανθρώπων από το συγκρότημα της Ρικομέξ, κατά τη διάρκεια του φονικού σεισμού που είχε χτυπήσει την Αττική.
Ωστόσο, οι εμπειρίες του Νίκου Ζουμπουρλή δεν περιορίζονται μόνο στο λειτούργημα του πυροσβέστη. Απόφοιτος Μελισσοκομικής, υπεύθυνος του ευρωπαϊκού δικτύου ανάπτυξης της εταιρίας "Europhone of Europe", με διαρκή εκπαίδευση και συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια, μέλος του Συλλόγου Καρδιτσιωτών, εκπρόσωπος εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας της Πανελλήνιας Ένωσης Πιλότων, αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του αναπτυξιακού σχεδίου της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ και θα είναι υποψήφιος με το συνδυασμό μας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΟΥΜΠΟΥΡΛΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Φίλες και φίλοι,
Έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας από τη μέρα που η οικογένειά μου επέλεξε την ιστορική περιοχή του Μαραθώνα για να στεγάσει μόνιμα την κατοικία και τα όνειρά της.
Αποτελεί προνόμιο για οποιοδήποτε άνθρωπο να μεγαλώνει σε ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς περιβάλλον, όπως αυτό που προσφέρει ο Δήμος μας. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και τεράστια ευθύνη για τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν στα χέρια τους τα ηνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όλες αυτές τις δεκαετίες είδα τον τόπο μας να μεγαλώνει, τον πληθυσμό να αυξάνεται, μόνιμες κατοικίες να ξεφυτρώνουν παντού σαν μανιτάρια. Ακόμη και σε εποχές προόδου της χώρας, οι υποδομές του δικού μας Δήμου παρέμεναν στάσιμες. Όσο θλιβερό κι αν ακούγεται, εν έτει 2019, υπάρχουν ακόμα πενήντα οικογένειες στην πολύπαθη και εγκαταλελειμμένη περιοχή του Βρανά που δεν διαθέτουν ακόμη δίκτυο ύδρευσης στα σπίτια τους!
Παραμένουμε ένας Δήμος που δεν διαθέτει δίκτυο αποχέτευσης, που μοιάζει ανοχύρωτος σε κάθε φυσικό φαινόμενο.
Ιδιαίτερα το τελευταίο σκέλος μπορεί στα μάτια πολλών να φάνταζε ως πολυτέλεια πριν από μερικούς μήνες, ωστόσο μετά την 23η Ιουλίου τίποτα δεν είναι ίδιο ούτε στον τόπο μας, ούτε στον τρόπο σκέψης μας.
Όταν το 2014 αποφάσισα να ασχοληθώ για πρώτη φορά με τα κοινά, το έπραξα γιατί πίστευα στις δυνάμεις μου προκειμένου να δώσω λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητάς μας. Χρόνο με το χρόνο διαπίστωνα και συνεχίζω να διαπιστώνω ότι η δημιουργία μιας σύγχρονης πόλης που θα στέγαζε το μέλλον των παιδιών και των οικογενειών μας, περνούσε αποκλειστικά από τα χέρια κάθε ενεργού πολίτη.
Διαθέτοντας, πλέον, εμπειρία 29 ετών στο Πυροσβεστικό Σώμα και βιώνοντας καθημερινά τη σημασία ενός οργανωμένου σχεδίου πολιτικής προστασίας για οποιονδήποτε Δήμο, αισθανόμουν την ανάγκη να συμβάλλω με τις γνώσεις μου στη σωστή ενημέρωση του πολίτη, στη λήψη απαραίτητων μέτρων πρόληψης και την καταστολή επικίνδυνων φαινομένων, στη χάραξη οργανωμένων σχεδίων εκκένωσης περιοχών, στην παροχή των βέλτιστων υπηρεσιών πυρασφάλειας σε κάθε δημότη. Νιώθω την ανάγκη να σταθώ και να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις στο πλευρό κάθε συμπολίτη μου, έτσι ώστε να αποκτήσει (σ΄ όποια περιοχή του Δήμου κι αν κατοικεί) μια πόλη που θα του εμπνέει εμπιστοσύνη, ασφάλεια και πάνω απ' όλα θα τον σέβεται!
Επιπροσθέτως, αυτό που διαπίστωσα κατά τη διάρκεια της πρώτης μου εμπειρίας στα κοινά είναι ότι όση διάθεση προσφοράς κι αν έχουμε οι πολίτες, όσο κι αν επιθυμούμε να συνεισφέρουμε στη χάραξη ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του Δήμου μας, τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα εξαρτώνται από τη βούληση ενός Δημάρχου να αφήσει στην άκρη ατομικά ή μικροπολιτικά συμφέροντα και να υπηρετήσει με σθένος, όραμα και αποφασιστικότητα την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου.
Να μη διστάσει να συγκρουστεί αν χρειαστεί - κι αν αυτό συμβάλλει στην εξασφάλιση ενός καλύτερου αύριο για τον τόπο μας - να μην επιτρέψει ακόμη και σε συμβούλους της δικής του παράταξης να θυσιάσουν το γενικό καλό της κοινωνίας μας στο βωμό ατομικών συμφερόντων, να αφουγκράζεται τις ανησυχίες των κατοίκων και να στελεχώσει γύρω του μια ομάδα ανθρώπων, όχι με ψηφοθηρικά κριτήρια, αλλά με μοναδικό γνώμονα τη συγκρότηση ενός μοντέλου διοίκησης του Δήμου που θα στηρίζεται στην τεχνογνωσία, την εμπειρία, τη γνώση και πάνω απ' όλα όραμα για τα παιδιά μας!
Αυτός είναι και ο λόγος που επέλεξα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές να είμαι υποψήφιος με τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ και να βρίσκομαι στο πλευρό του Σπύρου Λιβαθινού. Γιατί ζώντας καθημερινά δίπλα του τα τελευταία χρόνια, γνώρισα έναν άνθρωπο με όραμα, με αξίες, με ειλικρίνεια, με ικανότητα να στελεχώνει και να εμπνέει αποτελεσματικές ομάδες. Γιατί είμαι σίγουρος ότι θα είναι ο Δήμαρχος που θα μπορέσει να αναγεννήσει την πόλη μας!