Αξιοποίηση Πάρκου Σχοινιά
Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα βρίσκεται στην Αττική και στην πεδιάδα του Μαραθώνα, στην ομώνυμη περιοχή. Απέχει από την Αθήνα 40 περίπου χιλιόμετρα ΒΑ και αποτελεί το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής, ενώ παρουσιάζει και εξαιρετικό ενδιαφέρον ως τοπίο και βασίζεται σε μια ευαίσθητη υδατική ισορροπία. Η έκταση του είναι 13,84 τετρ.χλμ (συμπεριλαμβάνεται ο θαλάσσιος χώρος). Αποτελείται από το δάσος της Κουκουναριάς, το Μέγα Έλος, τη Χερσόνησο Κυνοσούρα, την ακτή και τη θαλάσσια ζώνη. Στο παρελθόν ο υγροβιότοπος αποτελούσε τμήμα του παράκτιου σταθμού επικοινωνιών Κάτω Σουλίου των ΗΠΑ (στην περιοχή και μέχρι τις αρχές του ΄90 λειτουργούσαν η Αμερικάνικη Βάση Ν. Μάκρης & Κάτω Σουλίου). Αποτελεί σημαντικό φυσικό και οικονομικό πόρο υπερτοπικής σημασίας καθώς κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες με σκοπό την αναψυχή (απόλαυση ακτών, κολύμπι, θαλάσσια σπορ στη συντριπτική τους πλειονότητα), την παρατήρηση πτηνών και την απόλαυση τοπίου.
Ιστορικά ο χώρος ταυτίζεται με το πεδίο της Μάχης του Μαραθώνα, και συγκεκριμένα με το στρατόπεδο των Περσών, ενώ το Τρόπαιο της Μάχης βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση.
Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Μαραθώνα, οικονομικά στην Εφορία Παλλήνης, αρμόδια δασική υπηρεσία είναι το Δασαρχείο Καπανδριτίου, Δικαστικά στο Ειρηνοδικείο Μαραθώνα (έδρα Καπανδρίτι), διαχειριστικά στο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά.
Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 με κωδικό αριθμό GR 3000003 με συνολικά 19 τύπους ενδιαιτημάτων, 115 είδη πτηνών με δυνητική ποικιλότητα 215 ειδών ενώ υπάρχουν απειλούμενα είδη ψαριών γλυκού νερού, αμφιβίων και ερπετών. Στην περιοχή υπάρχουν τα παρακάτω ενδιαιτήματα (συνοπτικά):
1.Παραθαλάσσιο δάσος με χαλέπιο πεύκη (P.halepensis) και κουκουναριά (P.pinea). Είναι ένα από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο.
2.Χερσόνησος Κυνοσούρα. Τυπικό μεσογειακό οικοσύστημα, με θάμνους, φρύγανα και πόες, η χερσόνησος έχει διατηρήσει τη φυσικότητά της με ελάχιστη επίδραση από τον άνθρωπο.
3.Μακαρία Πηγή. Δύο λιμνοπηγές όπου το νερό αναβλύζει όλο τον χρόνο από τον πυθμένα, σε σημαντικές ποσότητες. Ζουν χέλια, νεροχελώνες και το κινδυνεύον ενδημικό ψάρι Pseudophoxinus stymphalicus marathonicus (ντάσκα).
4.Υγρότοπος με γλυκό, υφάλμυρο και αλμυρό νερό, καλαμιώνες, αλμυρίκια, αλοφυτική βλάστηση και υγρά λιβάδια, ο οποίος κατακλύζεται περιοδικά. Απαντάται μεγάλη ποικιλία απειλούμενης ορνιθοπανίδας, όπως τα είδη Ardea purpurea, Ardeola ralloides, Circus aeruginosus, Circus pygargus, Cisticola juncidis, Egretta garzetta, Ixobrychus minutus, Plegadis falcinellus.
5.Λίμνη Στόμι. Το χαμηλότερο τμήμα του υγροτόπου, στην ανατολική του άκρη, πλημμυρίζει εποχικά με αλμυρό νερό. Στην περιοχή συναντώνται το σπάνιο ορχεοειδές Orchis palustris και απειλούμενα υδρόβια πουλιά, όπως τα είδη Phoenicopterus ruber, Falco naumanni και Himantopus himantopus.
6.Θαλάσσιος κόλπος με υποθαλάσσια λιβάδια ποσειδωνίας (Posidonia oceanica).
Ανάδειξη, ανάπλαση, προστασία και αξιοποίηση του Εθνικού πάρκου του Σχινιά Μαραθώνα. Προτείνετε : Μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δραστηριοτήτων εντός πάρκου με την δημιουργία ενός συστήματος οικολογικής διαχείρισης. Εφαρμογή σχεδίου βιώσιμης μετακίνησης επισκεπτών όπως απαγόρευση ΙΧ και χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς με ποδήλατα ή πεζοπορίες.
Αξιοποίηση Πάρκου Σχοινιά
Ενίσχυση του έργου της πολιτικής προστασίας του Δήμου με σύγχρονα συστήματα πυρανίχνευσης για αποφυγή του κινδύνου της πυρκαγιάς, όπως επίσης επειδή το Πάρκο βρίσκεται κάτω από την μόνιμη απειλή της λειψυδρίας, καθώς ένα μεγάλο μέρος των νερών του καταλήγει στην άρδευση των εκτεταμένων καλλιεργειών που το περιβάλλουν χρήζει άμεσης βοήθειας και φυσικά ενίσχυσης του έργου της πολιτικής προστασίας του Δήμου για την αποτελεσματική προστασία του Πάρκου και ευαισθητοποίηση των δημοτών και επισκεπτών.
Αξιοποίηση Παραλιών
Παραλίες Μαραθώνα: προτείνετε εντατικοποίηση των ενεργειών Αρχών, Φορέων και πολιτών και η συνεργασία μεταξύ τους, με σκοπό τη λήψη μέτρων πρόληψης ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών από κάθε είδους απορρίμματα. Τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων από τους κάδους κατά μήκος των ακτών πριν υπερπληρωθούν, διότι σε αντίθετη περίπτωση τα απορρίμματα παρασύρονται με την επίδραση των ανέμων στη θάλασσα. Καθαρισμό των ρεμάτων και χειμάρρων που οδηγούν στη θάλασσα, από πάσης φύσεως απορρίμματα (επιπλέοντα φυτικά αντικείμενα, άχρηστα υλικά, σκουπίδια κλπ). Συνεχή έλεγχο για παράνομη διάθεση λυμάτων ή αποβλήτων ιδιωτών σε θάλασσα και ακτές.